Berikut adalah cara membuat cupcake cip chocolate, ia mengambil masa lebih kurang 20-25 minit untuk dibakar.
Ini adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat cupcake tersebut.
- 100g / 3 ½ oz mentega (tanpa garam), dilembutkan
- 100g / 3 ½ oz Gula Caster
- 100g / 3 ½ oz Tepung penaik
- 100g / 3 ½ oz Chocolate Chips Plain
- 2 biji Telur
- 1 sudu kecil Extract/ PerasaVanilla
Arahan:
- Ambil mentega dan telur dari peti sejuk sebelum anda ingin memasak , anda juga perlu melembutkan mentega dan biarkan segala bahan yang ingin digunakan bersuhu bilik jika tidak, kek anda tidak akan naik/bakar dengan cantik seperti yang sepatutnya.
- Okay setkan suhu ketuhar anda pada suhu 190 ยบ C dan mulakan proses pra-pemanasan ketuhar anda.
- Masukkan mentega dan gula ke dalam mangkuk yang besar dan pukul sehingga campuran menjadi yang lembut dan berkrim,
- Tambah sudu-teh ekstrak vanila dan pukul sebatian.
- Tambah satu telur dan pukul sehingga sebati. Elak memasukan kedua-dua biji telur sekali kerana dikatakan boleh menyebabkan kek merekah dan menjadi kurang cantik.
- Masukkan telur kedua dan pukul sehingga sebati dan lembut. Kemudian masukkan tepung penaik dan pukul adunan sehingga lembut dan sebati
- Masukkan cip chocolate kedalam sebatian.
- Sediakan (8 atau sesuka anda) Kertas Cupcake, Sebaik-baiknya yang keras atau acuan cupcake yang sedia dijual.
- Masukkan adunan dalam kertas Cupcake atau acuannya, sebaik-baiknya gunakanlah sudu yang besar untuk elak adunan untuk tumpah dan mengotorkan dulang atau kertas cupcake anda yang menarik itu dan memberikan kesan yang kerja dengan sempurna.
- Letakkan cupcakes anda ke dalam ketuhar dan bakar selama 20-25 minit sehingga mereka naik berwarna dan perang keemasan. Jika mereka bangkit dan perang keemasan sebelum 20-25 minit sehingga maka oven anda adalah lebih baik daripada oven saya, tetapi ia tidak menjadi satu masalah.
- Apabila sudah bersedia keluarkan untuk disejukkan.
SELAMAT MENCUBA
rujukan:http://eileengoodall.hubpages.com/hub/Chocolate-Chip-Cupcake-Recipe
Tiada ulasan:
Catat Ulasan