Khamis, 2 Mei 2013

Resipi:Chocolate Cip Cupcake

Terdapat banyak dan pelbagai kek mewah di luar sana tetapi kadang-kadang kek yang anda benar-benar mahu adalah kek sedap dan lembut perisa vanila dengan rasa cip coklat.

Berikut adalah cara membuat cupcake cip chocolate, ia mengambil masa lebih kurang 20-25 minit untuk dibakar.

Ini adalah senarai bahan-bahan  yang diperlukan untuk membuat cupcake tersebut.










  • 100g / 3 ½ oz mentega (tanpa garam), dilembutkan


  • 100g / 3 ½ oz Gula Caster


  • 100g / 3 ½ oz Tepung penaik


  • 100g / 3 ½ oz Chocolate Chips Plain


  • 2 biji Telur 


  • 1 sudu kecil Extract/ PerasaVanilla 

Arahan:

  1. Ambil mentega dan telur dari peti sejuk sebelum anda ingin memasak , anda juga perlu melembutkan mentega dan biarkan segala bahan yang ingin digunakan bersuhu bilik jika tidak,  kek anda tidak akan naik/bakar dengan cantik seperti yang sepatutnya.
  2. Okay setkan suhu ketuhar anda pada suhu 190 ยบ C dan mulakan proses pra-pemanasan ketuhar anda.
  3. Masukkan mentega dan gula ke dalam mangkuk yang besar dan pukul sehingga campuran menjadi yang lembut dan berkrim,
  4. Tambah sudu-teh ekstrak vanila dan pukul sebatian.
  5. Tambah satu telur dan pukul sehingga sebati. Elak memasukan kedua-dua biji telur sekali kerana dikatakan boleh menyebabkan kek merekah dan menjadi kurang cantik.
  6. Masukkan telur kedua dan pukul sehingga sebati dan lembut. Kemudian masukkan tepung penaik dan pukul adunan sehingga lembut dan sebati
  7. Masukkan cip chocolate kedalam sebatian.
  8. Sediakan (8 atau sesuka anda) Kertas Cupcake, Sebaik-baiknya yang keras atau acuan cupcake yang sedia dijual.
  9. Masukkan adunan dalam kertas Cupcake atau acuannya, sebaik-baiknya gunakanlah sudu yang besar untuk elak adunan untuk tumpah dan mengotorkan dulang atau kertas cupcake anda yang menarik itu dan memberikan kesan yang kerja dengan sempurna.
  10. Letakkan cupcakes anda ke dalam ketuhar dan bakar selama 20-25 minit sehingga mereka naik berwarna dan perang keemasan. Jika mereka bangkit dan perang keemasan sebelum 20-25 minit sehingga maka oven anda adalah lebih baik daripada oven saya, tetapi ia tidak menjadi satu masalah.
  11. Apabila sudah bersedia keluarkan untuk disejukkan.

SELAMAT MENCUBA

rujukan:http://eileengoodall.hubpages.com/hub/Chocolate-Chip-Cupcake-Recipe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan